Extruzija

Extruzija predstavlja proces dobivanja polietilenskih folija (LDPE, HDPE, mono i koextrudirane - troslojne).

Extruzija

Extruzija predstavlja proces dobivanja polietilenskih folija (LDPE, HDPE, mono i troslojne).

Galerija

Osnovni temelj za efikasnu preobrazbu i vrhunski proizvod leži u početnoj fazi, odnosno izvlačenja tankog sloja folije, što se kao i sljedeći koraci u Unioninvestplastici radi na najmodernijim strojevima, svjetski renomiranih proizvođača.

Polietilenska folija je u osnovi transparentna, a može se bojiti i u različite boje po želji kupca. Dodatkom određenih aditiva značajno poboljšavamo svojstva folije, proširujemo spektar primjene i produžavamo vijek trajanja.

Primjena

Unioninvestplastika u ovom segmentu djelovanja proizvodi PE foliju za flexoambalažu, termosakupljajuće folije, građevinske folije, sve vrste vreća za građevinarstvo, kese za široku potrošnju i vreće za smeće (slaganih i u rolni).

Materijali

U ovom proizvodnom procesu, čija početna faza involvira izvlačenje tankog sloja folije, koristimo sirovine visokog kvaliteta i to granulate polietilena i jednu vrstu polipropilena (PP), koji u sinergiji sa modernom opremom, garantiraju vrhunski proizvod.

Tipovi Extruzije

Načini proizvodnje u ovom segmentu su monoextruzija i koextruzija. Prednost višeslojnog polietilenskog filma je u tome što uz odabir odgovarajućih sirovina daje bolje optičke i mehaničke karakteristike, kao i smanjenje debljine u odnosu na monoslojni polietilenski film za 20-30%.

Monoextruzija: Predstavlja izradu PE folija, pogodnih za razna pakovanja. Širina od 200 mm do 2.800 mm, debljina od 0,009 mm do 0,150 mm. Dužina vrećica je od 200 mm do 2.500 mm.

Koextruzija: Predstavlja proizvodnju LDPE folije koja se koristi za razna pakovanja, kao što su sokovi, voda, ulje, mlijeko, majoneza, folija za laminaciju, folija za duboko zamrzavanje.

Konfekcija:

Za svaku vrstu folije koristimo određenu recepturu materijala, ovisno od njene namjene i zahtjeva kupaca.Recepture radimo od LDPE, LLDPE, HDPE i PP materijala sa dodatkom određenih aditiva koji poboljšavaju određena svojstva folije kao što su klizavost, UV stabilnost, antistatičnost itd.

Širine od 200 mm do 1.600 mm, debljine od 0, 025 mm do 0,200 mm. Radi se u tri sloja sa mogućnošću obostranog tretiranja za štampu.

Reciklaza PE

Sva otpadna folija koja nastaje u proizvodnji PE reciklira se ponovo u granulat.

Galerija štampanih materijala
Sistem kontrole kvaliteta

Unioninvestplasika je implementirala certifikat za upravljanje kvalitetom ISO 9001:2008 i certifikat za okolinsko upravljanje ISO 14001:2004

Osnovni princip naše Politike kvaliteta i okolinske politike je postizanje najvišeg nivoa zadovoljstva naših kupaca, partnera, zaposlenika i opštine.

Važno mjesto zauzima kontrola kvalitete naših proizvoda, za što je odgovoran tim koji prati kvalitet ambalaže kao i sve novitete. Internu kontolu kvaliteta vršimo u sopstvenoj laboratoriji gdje raspolažemo savremenom opremom kao što je Zwick instrument za ispitivanje mehaničkih osobina proizvoda, ispitivanje jačine vara na Brugger instrumentu, ispitivanje laminiranog sloja u sušnici Memmert.

Jedanput godišnje vrši se ispitivanje zdravstvene ispravnosti ambalaže od strane akreditovanih laboratorija koje su usklađene sa EU direktivom 10/2011.