O nama

Misija tima Unioninvestplastike je proizvodnja kvalitetnog proizvoda koji će zadovoljiti želje i očekivanja kupaca, biti pouzdani partner i značajan privredni subjekt u Bosni i Hercegovini, koji ide ukorak s modernim tehnologijama i znanjem.

Unioninvestplastika d.d. Sarajevo savremena je kompanija koja u svom sastavu ima pogone za offset štampu, proizvodnju fleksibilne ambalaže i polietilenskih folija.

Kompanija se pridružila MIMS grupaciji 2000. godine nakon čega kreće njen ubrzan razvoj. Strateška orijenatacija prema proizvodnji fleksibilne ambalaže, polietilenskh folija (koesktrudiranih-LDPE, HDPE itd.), kao i offset, tabačne i roto-novinske, štampe pruža dovoljno prostora za razvoj, a nakon značajnih ulaganja MIMS grupacije postaje jedna od vodećih u navedenim oblastima.

Sve ovo propraćeno je i upošljavanjem većeg broja visoko obrazovanih kadrova, kao i podrška i školovanje postojećeg osoblja. Kao rezultat imamo zadovoljstvo naših klijenata kako u kvaliteti tako i u pogledu rokova isporuke.

Povijest
 • 1970

  Unioninvestplastika osnovana je davne 1970. godine. Početkom devedesetih, Radna organizacija Tvornica za preradu i ugradnju plastike konstituiše se kao Društveno preduzeće Unioninvestplastika Sarajevo, a od 1991. godine isto se konstituiše kao dioničarsko društvo Unioninvestplastika - Sarajevo.

 • 1992-94

  Za vrijeme rata pogon u Sarajevu je zapaljen, a pogoni u Semizovcu su većinom devastirani, te je postojeća oprema odnesena.

 • 2000

  Krajem 2000. godine firma postaje članica MIMS Grupacije. Tržišno orijentisana Unioninvestplastika kontinuirano i sukcesivno ulaže u nove proizvodne programe.

 • 2001

  Tako je inicirano pokretanje proizvodnje ekstruzije u 2001.-oj godini. Do danas se razvio širok dijapazon proizvoda kao što je polietilenska folija, termoskupljajuća folija od kojih se prave gotovi proizvodi uključujući vreće za smeće, vreće za građevinarstvo itd.

 • 2004

  2004. godine pokrenuta je offsetna štampa, koja obuhvata štampu iz arka i roto štampu sa kompletnom doradom.

 • 2005

  2005. godine pokrenuta je proizvodnja fleksibilne ambalaže.

 • 2014

  • Nabavka novog CDI uredaja u HD rezoluciji, razvijacice i osvjetljivcča, za izradu Flexo klišea

  • Nabavka dodatnih formatnih valjaka za flexo štampu

  • Nabavka Anilox valjaka za HD Flexo štampu

  • Nabavka mašine za štampu iz rolne-revijalna offset štampa

 • 2015

  Nabavka novog destilatora za flekso stampu

Sistem kontrole kvaliteta

Unioninvestplasika je implementirala certifikat za upravljanje kvalitetom ISO 9001:2015 i certifikat za okolinsko upravljanje ISO 14001:2015.

Osnovni princip naše Politike kvaliteta i okolinske politike je postizanje najvišeg nivoa zadovoljstva naših kupaca, partnera, zaposlenika i opštine.

Važno mjesto zauzima kontrola kvalitete naših proizvoda, za što je odgovoran tim koji prati kvalitet ambalaže kao i sve novitete. Internu kontolu kvaliteta vršimo u sopstvenoj laboratoriji gdje raspolažemo savremenom opremom kao što je Zwick instrument za ispitivanje mehaničkih osobina proizvoda, ispitivanje jačine vara na Brugger instrumentu, ispitivanje laminiranog sloja u sušnici Memmert.

Jedanput godišnje vrši se ispitivanje zdravstvene ispravnosti ambalaže od strane akreditovanih laboratorija koje su usklađene sa EU direktivom 10/2011.